Pratite nas

  •    


PrognozaOnline rezervacijaZanimljivosti

O Gornjem Milanovcu

Gornji Milanovac je grad u centralnom delu Srbije, sedište istoimene opštine u kome živi oko 25.000 stanovnika. Milanovac je značajan privredni, administrativno-politički, kulturni i sportski centar koji je, kao predeona celina, poznat pod imenom rudničko-takovski kraj.

Gornji Milanovac je relativno mlad grad. Nastao je izmeštanjem varošice Brusnica po ukazu kneza Aleksandra Karađorđevića 1853. godine. Prvi je grad u Srbiji izgrađen po prethodono urađenom urbanističkom planu čiju je koncepciju zadržao do danas. Dobio je ime Despotovica, po istoimenoj reci. Današnje ime, Milanovac dobija 1859. godine posebnim ukazom kneza Miloša Obrenovića u znak zahvalnosti svom polubratu Milanu.

gornji milanovac

Oba ukaza, izlivena u bronzi, nalaze se u centru grada na zgradi Okružnog načelstva, ispred koga se nalaze i spomenici knezu Aleksandru Karađorđeviću (osnivaču Gornjeg Milanovca) i vojvodi Milanu Obrenoviću (po kome grad nosi ime).

Ulice Milanovca su prosečene tako da su dovoljno široke za moderan saobraćaj i skoro se sve seku pod pravim uglom. U centru naselja nalazi se prostran i lepo uređen trg sa koga se otvaraju vidici prema Rudniku, Ždrebanu i Vujnu, što predstavlja svojevrsnu vrednost grada.

Prirodne lepote, kulturno-istorijska baština i marljivost ljudi rudničko-takovskog kraja učinili su da gornjomilanovačka opština izraste u ekonomski snažnu zelenu oazu u srcu Srbije, dostojnu prošlosti svojih predaka, ali i budućnosti svojih potomaka.

Gornji Milanovac je i jak industrijski centar. Sopstvenom pameću i mudrošću, brižljivo su birani profitabilni proizvodni programi, konkurentni ne samo na domaćem, već i na stranom tržištu od koga je milanovačka privreda u svom vrhuncu, osamdesetih godina, godišnje dobijala i do 50 miliona dolara. O dinamičnom razvoju grada svedoči i petostruko uvećanje broja stanovnika od 4492 (1961) do 22432 (1991). Proporcionalno rastu broja stanovnika, rastao je i broj zaposlenih. Oivičen dvema industrijskim zonama, Gornji Milanovac se izlio na brda, istočno i zapadno od grada.

gornji milanovac

Osnivanje Muzeja rudničko-takovskog kraja, modernizacija Kulturnog centra i Gradske biblioteke, renoviranje zgrade Okružnog načelstva, podizanje spomenika, mnogobrojna izdanja knjiga, organizacija Međunarodnog bijenala umetnosti minijature i likovne kolonije, mnogobrojni koncerti samo su deo kulturnih poduhvata u ovom gradu.

Značajna pažnja se posvećuje obrazovanju mladih. Nedavno je otvorena nova osnovna škola i trenutno, na teritoriji opštine, radi sedam matičnih i 38 podružnih škola koje pohađa preko 5000 osnovaca. U samom gradu nalaze se tri srednje škole.

Gornji Milanovac odlikuje veoma bogat i raznovrstan sportski život. Aktivno je na desetine fudbalskih, košarkaških, odbojkaških, atletskih, kuglaških, šahovskih, teniskih, rukometnih, streljačkih, planinarskih, smučarskih, auto-moto i karate klubova. 2008. godine na obali Destopovice izgrađena je moderna i funkcionalna spotska hala "Breza". U Milanovcu se nalazi i moderan fudbalski stadion FK "Metalac" koji zadovoljava i UEFA standarde.

Gornji Milanovac je dinamičan grad koji ne trpi prosečnost. Njegovi stanovnici misle i rade za budućnost. Spremni su za izazove novog milenijuma.